Επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και ταξιδέψαμε στον λυρικό κόσμο του Qi Baishi, ενός από τους πιο φημισμένους εκπρόσωπους της κινεζικής παραδοσιακής ζωγραφικής του 20ου αιώνα.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου (Α.Κ.Τ.Π.) και τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης φιλοξενεί, για λίγες ακόμα ημέρες, έκθεση έργων του Κινέζου ζωγράφου Qi Baishi, με τίτλο «Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή».
Ο ζωγράφος
Ο Qi Baishi (1863-1957) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπητούς παραδοσιακούς Κινέζους ζωγράφους. Γεννήθηκε στην πόλη Xiangtan της επαρχίας Hunan σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια και ήταν αυτοδίδακτος. Άρχισε να ασχολείται ουσιαστικά με τη ζωγραφική στα 27 του χρόνια, ενώ στα σαράντα του άρχισε να ταξιδεύει σε μία προσπάθεια αναζήτησης της γνώσης και της αίσθησης του κόσμου. Το 1917 εγκαταστάθηκε στο Πεκίνο. Ο Qi Baishi δε σταμάτησε ποτέ να εξελίσσει την τεχνική του, αλλά και να ζωγραφίζει έως τα βαθιά γεράματα. Η ζωγραφική του με θέμα τις γαρίδες, για παράδειγμα, πέρασε από τέσσερις διαφορετικές φάσεις, εκ των οποίων, η τελευταία άρχισε μετά τα 80.
Κάποιοι δίνουν έμφαση στην απόδοση της μορφής του θέματος, ενώ άλλοι στο νόημα του έργου. Το να συλλάβεις όμως ταυτόχρονα τη δύναμη και των δύο, να δίνεις σημασία στην έκφραση αλλά και στη φόρμα είναι χαρακτηριστικό του μεγάλου καλλιτέχνη και δεν επιτυγχάνεται τυχαία.
Qi Baishi
Η ποίηση, η καλλιγραφία, η ζωγραφική και η σφραγιδογλυφία αποτελούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία των κινεζικών εικαστικών τεχνών, στα οποία εντρύφησε ο Qi Baishi. Η καλλιγραφία και η ποίηση συνοδεύουν τα ζωγραφικά έργα του, ή, αλλιώς, η ζωγραφική συνοδεύει την ποίησή του, εικονογραφώντας τη με ευαισθησία και χιούμορ. Οι σκέψεις του για τη ζωή, αλλά και το συναίσθημα, παίρνουν μορφή μέσα από τη ρεαλιστική απεικόνιση αντικειμένων, εντόμων και πτηνών. Οι ελεύθερες πινελιές του πάνω στο λευκό φόντο αποδίδουν με έναν απρόσμενο και μυστηριώδη ρεαλισμό την ομορφιά, που μπορεί και κρύβεται παντού μέσα στη φύση, στην κίνηση μιας γαρίδας ή ενός κάβουρα μέσα στο νερό, στο βάρος που σηκώνει μια κολοκυθιά φορτωμένη με κολοκύθες μήνα Μάιο. Η νοσταλγία για τη γενέτειρα στον Νότο εσωκλείεται με τρόπο απλό αλλά ουσιαστικό στην εικόνα ενός κινέζικου λάχανου δίπλα σ’ ένα μανιτάρι. Και ο φόβος της ανέχειας αναδεικνύεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια μέσα από την εικόνα ενός ποντικού που κλέβει το λάδι από το λυχνάρι του σπιτιού.
Ο Qi Baishi, μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής, επιδιώκει να αναδείξει τη σχέση μεταξύ μορφής και πνεύματος, μεταξύ ορατού και αόρατου, και να κατακτήσει την ισορροπία ανάμεσα στην τεχνική και τη δεξιότητα, από τη μία, και την κατανόηση της φύσης και των φαινομένων, από την άλλη.
Η έκθεση
Στη σημαντική αυτή έκθεση παρουσιάζονται 126 αντιπροσωπευτικά έργα του επιφανούς Κινέζου ζωγράφου, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικής Ζωγραφικής του Πεκίνου και σε ηλικία 92 χρόνων τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Τα έργα του βρίσκονται σε δεκάδες μουσεία στην Ασία, την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Qi Baishi: Η μυστηριώδης Ανατολή
Οργάνωση έκθεσης: Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Επιμέλεια: Wang Yanan, Zhang Nan
Γενική εποπτεία: Φώτης Παπαθανασίου, Τάκης Μαυρωτάς, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη
Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας και Μέρλιν 1, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή,10:00-18:00, Πέμπτη, 10:00-20:00
Είσοδος: 7 €, μειωμένο 4 €, ανεργίας δωρεάν