Τιρκουάζ, ιώδης αμέθυστος, βαθυπράσινος μαλαχίτης. Διάφανη ορεία κρύσταλλος. Ιριδίζον «μάτι της τίγρης». Μενεξεδί χαλκηδόνιος. Και ο κυρίαρχος νεφρίτης, ο «ουράνιος λίθος» των Κινέζων. Αυτοί είναι κάποιοι μόνο από τους πολύτιμους λίθους, την πρώτη ύλη των λεπτεπίλεπτων εκθεμάτων που κοσμούν από τον Δεκέμβριο τις αίθουσες του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά.
Λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα είχαμε βρεθεί στα εντυπωσιακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο Έργα Κινεζικής Τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά. Εκείνο το βράδυ, φύγαμε από τον χώρο του Μουσείου με το αίσθημα του ανικανοποίητου. Με την επιθυμία να ξαναδούμε όλα αυτά τα περίτεχνα τεχνουργήματα, με ερωτήματα για το πώς θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε τη δυνατότητα να ζούμε ανάμεσα σε αντικείμενα τέτοιας υψηλής αισθητικής. Με το που άνοιξε και πάλι το μουσείο, επιστρέψαμε και παρακολουθήσαμε την πολύ καλά καταρτισμένη και γεμάτη ζωντάνια ξενάγηση που έχουν ετοιμάσει οι επιμελητές της έκθεσης, Έφη Μεραμβελιωτάκη, Αρχαιολόγος με ειδίκευση στην κινεζική τέχνη, και ο Θωμάς Κατσαρός, Συντηρητής και Αρχαιομέτρης.
Η έκθεση
Η έκθεση μας μυεί στη μικρογλυπτική σε πολύτιμους λίθους, μία τέχνη, όχι τόσο γνωστή στο ελληνικό κοινό, όσο εκείνες της κινεζικής ζωγραφικής και της καλλιγραφίας. Ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ζώα, και περίτεχνα δοχεία, σμιλεμένα με τόση λεπτομέρεια, δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά σκεύη αλλά είναι και πλούσια σε συμβολισμούς και μηνύματα, κάποια εκ των οποίων μας φανερώνονται μέσα από το εποπτικό υλικό, ενώ πολλά περισσότερα μας αποκαλύπτουν οι επιμελητές της έκθεσης κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.
Τα αντικείμενα της έκθεσης εντάσσονται σε επτά θεματικές ενότητες που τροφοδοτούν τη φαντασία: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, ο Κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στον λίθο.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα μία βόλτα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, όχι μόνο γιατί γνωρίσαμε μία άλλη σημαντική πτυχή της κινεζικής τέχνης με έργα που χρονολογούνται στην τελευταία κινεζική Δυναστεία των Qing (1644-1941) και μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αλλά, κυρίως, γιατί ταξιδέψαμε για λίγο σε έναν τόπο σχεδόν μυθικό και σε έναν κόσμο μιας ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής, του οποίου οι εικόνες μας ακολουθούν, όπως γίνεται πάντα με τα ταξίδια σε μακρινούς, μυστηριώδεις πολιτισμούς.
Θερινό ωράριο: Τρίτη 13:00 έως 20:00, Τετάρτη έως Δευτέρα 08:00 -20:00.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ/4 ευρώ (μειωμένο).
Δωρεάν ξενάγηση: Τετάρτες και Σάββατα 12:00, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 213213-9511 και 213213-9583 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00) και η προμήθεια εισιτηρίου.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης ασφαλείας. Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, και σε άτομα άνω των 65, εγκύους κλπ.
Γράφει η Φένια Παπακοσμά
Απόφοιτος του τμήματος κινεζικής γλώσσας του Normal Hebei University και MA στο SOAS University of London